Snällt att jag får vara med dig Livet!

Jag älskar dig för det

Jag ska åka till ett paradis

Publicerad 2013-05-27 15:06:50 i Allmänt

 
Förra veckan fick jag veta att jag ska vara ledig i två hela veckor nästkommande skollov, alltså i början på Juli. Jag har därför bokat en resa till Cook Islands, en ö i Ocianien någonstans mellan Fiji och Tahiti. Det var en riktigt skön överraskning eftersom det börjar kännas lite tungt här i Sydney under vintern. Trots att man vissa dagar kan sola och svettas så kan man aldrig lita på att man kommer överleva med shorts och t-tröja särskillt länge eller långt utanför dörren.. Cook islands alla öar ser verkligen ut som ett paradis på googles bilder och eftersom google är en mycket pålitlig källa så litar jag på den. 
 
Idag har jag lagt ner lite själ i att försöka få mina knän friska igen vilka jag inte har kunnat använt riktigt på ganska exakt ett år nu.. Har kännts ganska hopplöst på sistonne när ingenting som ska funka har funkat, när jag inte ens kan promenera en hel (eller ens halv) dag utan att ligga och grina på kvällen och när smärtan bara blir värre av att sitta stilla eller sova. Det går lite i perioder hur ont och hur ofta jag har ont beroende på hur mycket jag belastar dem och så men denhär veckan har varit olidlig. Sjukgymnasten jag var till idag gav mig elbehandling, fler stretchövningar, mer kunskap, tejpning av knän, tryckbehandling och almänna tips på hur jag ska kurera mina löparknän. Om jag inte blir bättre på en vecka nu vilket inte är särskillt troligt rekomenderar han kortisoninjektion vilket jag börjat tro är den enda utvägen. Han var riktigt bra och allt såg lite ljusare ut när jag lämnade stället.
 
Jag har bokat en annan resa också, min hemresa! Mamma och pappa skrattade bara åt mig när jag sa att jag skulle försöka fixa så jag kom hem till urkult i sommar. För "vem vill vara i Näsåker när man kan vara i Australien??". Australien är kallt och jag tycker att näsåker är fint, klart att jag måste hem till urkult! Det känns skönt att ha ett datum, veta när jag ska komma hem, veta hur många dagar jag ska kryssa innan flyget lyfter. Det är också skönt att fylla upp tiden här med en sista härlig resa, en riktigt lugn en som variation och skönt att komma hem ett tag innan hösten ska till att rivstarta med något man inte riktigt vet vad det är än. 
 
 
 
Här ska jag inte fiska utan ligga på stranden i två veckor. Kanske hinner med lite snorkling, dykning eller bergsbestigning också, men det vet man aldrig. 
 
 
jag har tagit till alla medel för att försöka bli frisk nu och dethär är det absolut sista innan sprutan sitter där den ska. 
 
 
Det jag är mest glad över är att jag vet när jag får träffa denhär killen igen, och att det inte känns om alldeles för länge längre. 
 
 
Då får han vara såhär glad!

Upplevelsen av att vara Au Pair

Publicerad 2013-05-22 13:55:18 i Allmänt

 
Det första jag ska göra när jag kommer till sverige, eller det första jag ska göra när jag vaknar upp i sverige är att äta FILMJÖLK med annanas och kanel, och KESO (absolut inte cottage cheese) med nått, kanske ägg eller hallon och RIKTIGA blåbär. Spelar ingen roll om de är plockade eller köpta i Sverige men här smakar inte blåbär gott, de smakar sött och konstgjort, ingen bra kombi alls.
 
Jag börjar fundera på om jag hade saknat nått alls om jag bott i Australien och flyttat till Sverige men tror inte det. Jag saknar så mycket mat hemma, men jag saknar nog mest av allt att få köpa min egna mat här. Det mesta, inte allt, finns ändå här i affärerna bara att det är svårt att hitta, väldigtväldigt dyrt eller inte har riktigt samma smak. 
 
Jag är ändå lyckligt lottad som bor i en svensk familj vad gäller matfrågan eftersom de åker på Ikea eller andra specialbutiker för att handla spisbröd, lingonsylt, köttbullar, kalles, kanelbullar, glögg, hällakakor, pepparkakor och annat som tydligen bara hörde Svensk matkultur hemma. Inte för att jag gillar allt av detta men saker som spisbröd och lingonsylt är numera väldigt uppskattat i mina ögon och det känns faktiskt lite skönt att se en kalles kaviar tub i kylskåpsdörren, inte för att jag gillar kaviar utan bara för att det ska vara så. 
 
Trots att min värdfamilj alltid köper extra speciell mat till mig om jag frågar så vill man inte alltid be om allt som man vill ha. Man får prioritera önskelistan, banta ner den och man blir rätt sparsam med det goda man har. Det finns alltid för och nackdelar med att som au pair vara inneboende i en annan familj. Vissa dagar ser jag bara de bra sakerna medan man andra dagar bara ser de dåliga, men man får försöka se på det som att det jämnar ut sig i slutändan!
 
Det är jätteskönt att kunna utgå från och ha ett hem även fast man är "på resande fot" om man vill göra resor eller utflykter, det är jättebra att kunna låna och använda all deras utrustning som bil, sovsäckar etc.. Sånna priviljeger som man inte riktigt har när man lever som en backpacker. Man har rätt mycket större möjligheter när man bor i en australiensk familj vad gäller förstå och upptäcka ett främmande land bara det att man ibland är lite för fast på samma ställe. Det är alltid kul att fira påsk med familjen och dera svenska vänner så att man får smaska på en riktigt god smörgåstårta, ostpaj, lax och kanske en och annan köttbulle, eller följa med på en riktigt australiensk BBQ-lunch/poolparty en solig helgdag. 
 
Trots alla dessa fördelar så kommer då dethär med nackdelarna att anpassa sig till andra. Kanske upplever jag det mer än andra Au Pairer eftersom jag skött mitt egna leverne i mer eller mindre tre år nu, men jag hör också åtminstonne vissa andra Au Pairer som fått samma känsla som jag. FÖR trots allt så bor jag inte i mitt egna hus, och kan därför inte göra som jag vill, det är en annan familj med annorlunda värderingar som gjort reglerna här. Som tur är har de inga speciella regler för mig, som att komma hem en viss tid eller inte göra vissa saker vilket är jättebra och jättesnällt. Men det är fortfarande svårare att bjuda över ett gäng tjejor på middag eller ha altanhäng med tillhörande gitarr, grogg och bongotrumma över en helg. Dethär huset är ju också det enda huset som resterande familj kan vistas i under kvällar och helger. Gitarren i famnen eller spotify i högtalarna är inget som syns till senare än kl 8 på kvällen då barnen gått och lagt sig och man själv börjar få tid till att göra sådana aktiviteter. Man måste hela tiden anpassa sig till mattider/vanor och även fast jag får springa från bordet om jag vill så gör jag det inte gärna, känslan är ändå att det är lite ohyffsat i denna familj och att jag är en utav barnens förebilder som borde föregå med gott exempel. Ibland känner man att man bara vill sitta med knäna lutade mot matbordet vid middan, äta utan hyffs, vräka sig i soffan eller slöa bort en hel dag utan att någon vet om det men det är sånna saker som inte är allt för svåra att anpassa sig efter. 
 
En liten önskelista till min mamma kommer här; 
 
Svenska pärer/mandelpärer (vet inte varför du skulle köpa pärer från utlandet..), fläsk och älgkött från frysen, hushållsost ev herrgårds men det vet jag finns hemma, keso, fil, vanlig mussli, blåbär och hallon, cashewnötter, leverpastej på knäcke, blodpudding med banan och lingonsylt, forsås falukorv, annan falukorv, kantareller (fast jag aldrig gillat dem så mycket) och en 150 med mycket sallad, ost, stripskrydda, ketchup och rå lök! Jag kan ta ett glas vatten till den också ;)
 
 
 
Fläsket ska vara nån av domhär!
 
 
Får man slänga med denhär på listan också så kan det ju inte bli annat än ett plus!
 
 
Fast juste, sånthär får man ju inte önska när det är av sin mamma..
 
 
Då vet du att jag blir såhär.. Aja lite kompisar och ett urkult skulle inte heller sitta helt fel.

Veckan handlar om att...

Publicerad 2013-05-21 09:51:14 i Allmänt

...Reparera denhär bilen som jag för några veckor sedan krachade...
 
 
...in i den här fina betongklumpen med framkanten. 
 
 
Inte värsta skadan som tur var men nu har även hela baksidan körts in i av en tjej och det blev värsta skadan... Eftersom jag är hemma hela dagarna så är det jag som springer alla ärenden så har varit till två olika smash repairs än så länge och hoppas på att det inte blir någon mer efter jagpå torsdag har hämtat upp bilen för sista gången denhär veckan :DD

En liten uppföljare

Publicerad 2013-05-18 15:53:23 i Allmänt

I fredags mötte jag upp med Shima som idag åkte hem till Tyskland. Vi skulle på en Koala park som ligger bara i närområdet. Mina förväntningar var inte alls så stora eftersom jag redan varit på Australiens mest kända zoo Steve Irwins "Australia zoo" där jag tyckte att vi under en heldag fick se de flesta av australiens djur.. Jag har även sett vilda kängrusar och koalor men tänkte att jag fick ge det en chans ändå eftersom det var något som hon ville göra innan hon lämnade landet. 
 
Det blev en jättebra dag!! Vi fick mata, klappa och gosa med jättefina kängrusar. De var jättemysiga! Vi klappade koalorna också men de är mest trötta och tråkiga.. Okej liite söta också :D
 
 
Ja skratta åt mig du bara men du ser rätt rolig ut också...
 
 
Mitt proteinpulver har nu utvecklat sig till detta, det var hur gott som helst men kommer nog fortfarande attt ta ett tag tills jag har förvandlat två kilo.
 

Paketdag

Publicerad 2013-05-16 07:11:14 i Allmänt

Hallå!
 
Jo bloggen har fått stått ett tag eftersom jag ha haft så tråkigt ett tag. 1. Manne och resekamrater har åkt hem 2. Alla andra mina kompisar har lämnat Sydney 3. Det börjar gå mot vinter så det är kyligt i hus och på strand 4 Dags att rycka upp sig och göra något kul av sina dagar igen. 
 
Under de två veckorna som gått har jag mest tränat, drivit runt hemma, tvättat, städat, vandrat nationalparker (igen), sökt jobb (inte fått nått) men också varit ute och träffat lite nya människor, umgåtts med familjen och deras familj, tagit liiite bättre kontakt med en del kompisar hemma i landet sverige och fått lite uppdatering därifrån, funderat på vad som ska hända med livet när jag kommer hem och temysat framför skype. 
 
Men idag fick jag inget mindre än två paket fram till dörren så dethär är en glad dag som är värd att skriva några rader om!
 
 
Nu ska mitt pankakshjärta få vad det behöver, LOL tror inte riktigt att det behöver pankakor av 2 kg protein men sitter man vid datorn och flippar kan det gå lite hursomhelst som mamma och pappa brukade varna mig för... Prottepannkisar 4life, nu är det bara att steka och äta (Varje dag!) i tre månader. Men det kan vara gott för mig nu när äntligen träningen börjat komma tillbaka som en av de dagliga vardagsrutinerna, dock är knäna fortfarande dåliga men går ganska bra med varierande konditionsträning, styrka och vila *suck* :DD
 
 
 
Fuck prottepulver, nu till det riktigt roliga paketet som jag fick bli gald över idag! Fick tjocksocker och brev från finaste manni idag, det kom som ett brev på posten till dethär kalla huset (HIHI).. Man ser att det har färdats en bit för det var rätt tillltuktat, och ännu mer tuktat blev det efter jag slitit upp det på absolut snabbast sätt. Kan även informera om att jag fått plocka fram mitt extratäcke som legat och lurat i garderoben, trots soliga dagar är det kalla nätter och i princip lika kallt i huset, burr! Jo jag är fortfarande kvar i Australien och ja jag trodde också att det alltid var varmt här..
 
Nu ska jag strax gå och hämta barnen och börja laga mummamumma fisksoppa! Hejsvejs på nån månad! Närå, nu ska jag ju syssla med roliga saker igen ;)

Curriculum Vitae

Publicerad 2013-05-01 14:09:52 i Allmänt

Nu när era vårkänslor spritter i kroppen och när alllt börjar bli ljust och sommar igen kryper jag sakta längre in under täcket och förbereder mig för vinter. Australiensk vinter har ännu inte tagit mig med storm men nog är det lite kallare alltid, även fast man fortfarande darar på sig shortsen på morgonen vill man ändå alltid ha en tröja med sig i beredskap. Eftersom jag känner mig ganska berest, vädret blir kallare och mina vänner har åkt hem så gick jag idag ut för att skaffa mig ett jobb. Jag söker efter ett café jobb här i vår lilla förort nu när jag varit ute och rest upp alla mina gamla pengar. Min sökning såg ljusare ut än vad jag hade kunnat tro men de flesta ville ha ett CV vilket jag inte riktigt hade filat klart på än så istället för att leta vidare gick jag hem för att knata ihop ett CV vilket blev en heldagsprojekt, åtminstonne helkväll. Julie har hjälpt mig med innehåll ooch engelska medan Anders har hjälpt mig med det mer estetiska och även att få ut allt i fysisk form. Nu är allt klart och imorgon bär det iväg ut igen för att se om jag kan få hjälpa till lite över luncher och helger helger, när jag ändå är ledig, på något mysigt café. 
 
Hihi 

En kort månad = en rolig månad

Publicerad 2013-05-01 05:19:31 i Allmänt

Hej igen! Nu har jag vinkat av manne som snart är hemma i Sverige igen efter en hel månad här hos mig. Nu har jag alltså också just fått tid till att börja skriva vad jag gör här igen också. Vi har haft fem fulla helger och fyra fulla veckor som innehållit några av mitt livs mest minnesvärda upplevelser. Första helgens innehåll var födelsedagsfirande. Så för att fira in mannes 24år här på jorden åkte vi på en skeppscruise i darling harbour vilken skulle innehålla en delicious dinner och fria drinkar. Allt var toppen med fint väder fin solnedgång fin hamn och fin stad men middagen var mer som en cocktail bestående av en minipaj följd av en friterad räka följd av en bit bläckfisk osv.. speciellt men lite spännande. Veckan fortsatte med lite jobb och utflykter och till kommande helg var hela resegänget åter samlat i Sydney, jag, manne, magda och Peter! Efter en lunch hos mig åkte vi 5h norrut för att göra ett hajdyk och ett grottdyk uppe vid west rocks. Ett riktigt bra dyk där vi fick se mycket Grey nurse sharks, sand sharks och en fantastisk grotta fylld med humrar några sandhajar, en jättestor sköldpadda och ett luftutrymme där vi kunde ta av oss utrustningen och andas som vanligt. Det enda som inte var med oss under dyket var fint väder, det spöregnade ovan ytan men det gjorde bara att det var mycket skönare att få hoppa ner i det varma vattnet och att vi blev blöta på land också såklart.  
En trevlig sista återförening med gänget innan de alla skulle börja åka hem till den älskade svenska sommaren! 
 
Kommande vecka fortsatte med diverse dagsaktiviteter, vi var i en jättefin nationalpark nära där jag bor och kikade, vi har träffat mannes brandmanskompisar som bor här i sydney, träffat magda för sol och bad på manly, haft hejdåmiddag tillsammans med peter i hamnen och planerat en massa inför min och mannes resa upp till Darwin. Eftersom jag blev ledig en vecka under tjejornas skollov så kändes det kul att ta chansen att göra ännu en liten resa och Darwin kändes som något som var helt annorlunda mot östkusten. Resan började med flygresan på fem timmar vilket egentligen är otroligt att vi fortfarande var kvar i samma land efteråt. Det är också otroligt att klimatet kan vara så mycket varmare där uppe gentemot sydney, man märkte verkligen att man rest från ett subtropiskt klimat till ett tropiskt. Det var slutet på regnperioden där uppe så vi oroade oss lite  för åska och cykloner och sånt innan vi kom dit men vädret var strålande genom hela resan. Vi landade på natten så sov några timmar på ett hostel för att vara pigga innan vi skulle åka och hämta upp våran campervan. Det var en riktigt fin bil med kök, kyl och diverse andra bra saker. Den har nu sedan tagit oss runt till tre olika nationalparker i åtta dagar som varit otroligt fina. Vi har gått en massa olika traks, sett massa abourginsk konst på klippor, gått till fina vattenfall, sett krokodiler och badat mycket. Det finns så otroligt fina platser här i Australien! Här har jag också sett väldigt mycket djur såsom storastora spindlar jättemycket denguemygg, flugor i uppsjö och andra kryp. Även brännmygg eller "sveen" som krupit in genom fönstren när man på något sätt försökt att lufta den otroligt varma bilen om nätterna fanns det gott om. Har vaknat en eller två gånger varje natt när man måste ut för att andas eller spreja insektsmedel för att inte bli uppäten. En lite påfrestande resa om nätterna men det hann glömmas bort under varje dag till nästa! Krypen (som verkligen kröp på en hela dagarna) skulle fortfarande inte stoppa mig från att göra om dettta om jag fick chansen.
 
När vi kom hem till Sydney hade vi nästan en full vecka med barnen eftersom det fortfarande var lov. Vi hade planerat rätt mycket roliga saker att göra med dem men planerna blev lite ändrade då föräldrarna också hade planerat en del. Vi var på bio, lekte med grannen och skjutsade dem på gymnastics så att vi hann vara på stranden lite också. På torsdagen var det en röd dag så föräldrarna var hemma och vi var lediga, men det var också sista kvällen här hemma innan manne skulle åka hem, så eftersom familjen inte hade några planer så bjöd vi på en trerättersmiddag. Den var mycket uppskattad, om än lite stressig för oss att göra som sölat bort en del av dagen inne i stan. I slutändan blev det iaf en riktigt trevlig och god middag med skagenröra, beefburgers och glassfest!
 
Sista helgen, alltså denna helg spenderade vi i blue mountains bara två timmar från sydney och som återigen är ett av de finaste ställena jag har sett. Klimatet var mycket kallare här än på vår tidigare trekingresa i Darwin. Här gick vi runt i långbyxor på dagarna och frös under en filt om nätterna på hostelet, men solen var uppe under dagarna så när man gick var temperaturen kanske bara behagligare än i Darwin. Här såg vi också fina vattenfall, fin blöt lövskog, vackra klippor och otrolig fin utsikt från toppen av berg. Det blev riktigt mycket gå under dagarna och benen har än inte slutat verka.
 
Att en månad kunde gå så snabbt är fortfarande något jag inte riktigt förstår, men jag kan nu också bekräfta att tiden går snabbt när man har kul och det är nog inte många månader i mitt liv som jag fått såhär många upplevelser. Det var ett tråkigt hejdå och jag har svårt att tro att mina tre återstående månader kommer att gå lika snabbt som allt dethär men som tur är finns det fortfarande kvar några delar att upptäcka av Australien. 
 
Firar in födelsedagshelgen på ett gammalt skepp i hamnen.
 
Efter ett lyckat dyk när vi alla är samlade igen (magda är bakom kameran..)
 
Hann med lite trädgårdsarbete och gjejor emellanåt. Manne måste börja tänka på träning om han ska klara av att jobba som brandmann i sommar, tycker det ser lite svagt ut.. 
 
Fin nationalparkslookout inte långt från hem, gick ner till vattnet och fick en hel strand att bada vid alldeles själv.
 
Ett gott hejdåfirande för peter på Lindts mmmmmmmmmmmmm (mitt ser dock lite godare ut..)
 
Nu börjar campinglivet, såhär första dagen är vi lite ovan med vår utrustning men ni ska veta vilka rutinerade campare vi numera är! 
 
 
Vi promenerade till ett jättefint vattenhål, där blev det en bolognaise lunch och lite bad tillsammans med sötvattenskrokodilerna, som tur var var de snälla idag.
 
Riktigt fin lookout som man tyvärr inte riktigt kunde fånga på bild men det var ett riktigt häfitigt ställe
 
Campinglivet fortsätter, här fylls vattnet i bilen på
 
Fint ställe ovanför vårt första vattenfall där vi kunde bada, liite läskigt eftersom det faktiskt lever sltvattenskrokodiler i dessa områden men andra badade och det skulle vara "pretty much safe"..
 
God campingmiddag med grillad korv, pumpa, morot, BBQ SÅS OCH KALL DRYCK
 
Vandrade flera timmar längs en finfinfin flod för att sedan komma till ett vattenfall
 
Kul vattenfall där man kunde hoppa från klipporna, jag tyckte det var ett bra ställe för att det fanns inte så höga klippor också där man inte behövde riskera sitt liv när man klättrade upp på dem (nån hoppar från mitt hoppställe...)
 
Det var som sagt rätt varmt i bilen, han är alltså INTE nydushad utann han är svettig av att vara i bilen.. Jag önskar att man kunde se allt svett som rann på denhär bilden men ser iaf lite
 
Vattenfall bredvid campingen dit vi tog en morgonpromenad, man blir trött av att sova i bil.
 
Mera campingliv, här laddar vi upp elen
 
 
 Hittade ännu ett vattenhål där det såklart fanns ett perfekt träd att hoppa från.
 
Fanns öven en fors som är kul men ond att åka i
 
Gick vidare till ett annat vattenfall där man (manne) kunde hoppa från
 
Synd att jag var så nervös annars hade ni kunnat se hur fint det var på bilden innan
 

Lämpligt vattenfall för oss båda att leka i!
 
Living on the edge, det var riktigt högt detdär
 
DETHÄR är den absolut största krokodilen jag någonsinn har sett, han var 6 meter lång och fet som satan. Vi såg också andra krokodiler på vår båttur..
 
Varmare kläder?? Nu är vi i Blue Mountains
 
Fin utsikt...
 
...efter lite vandring och klättring..
 
Men då var det riktigt fin också
 
Blue mountains bjuder på ännu mera klättring
 
Och ännu mera utsikt och till och med lite värme som det verkar för där har allt brallorna åkt av också
 
Vi kom inte riktigt hem innan mörkt som de rekomenderar men det var ju riktigt fint då också och ni ska veta att vi hade en levande experienced navigator med oss i vår grupp..
 
Nästa dag bjöd också på fina promenader
 
Och fina vyer
 
Blev bjuden på en sjukt good middag sista kvällen i sydney alltså sjukt god med grillat fläsk goda pärer (svårt att hitta här) bearnaise och diverse grönsaker. 

Om

Min profilbild

Moa

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela